Interesul fiecăruia dintre noi este să ne cunoaştem şi să vedem că nu avem de ce să ne temem

cristi.ciulei 28 Februarie 2013, 11:50:42 54 comentarii
Interesul fiecăruia dintre noi este să ne cunoaştem şi să vedem că nu avem de ce să ne temem

Primarul oraşului Gyula, Gorgenyi Erno: „Interesul fiecăruia dintre noi este să ne cunoaştem şi să vedem că nu avem de ce să ne temem unii de ceilalţi”

Discutăm cu primarul oraşului Gyula (Ungaria), dr. Gorgenyi Erno, despre proiectele comune ale oraşelor înfrăţite Gyula şi Arad. Atingem însă şi un subiect delicat în ultima perioadă: relaţia româno-maghiară, într-un oraş cunoscut ca şi capitală a românilor din Ungaria.

Andrei Ando: Domnule primar, care sunt reperele colaborării dintre oraşele Gyula şi Arad, acele proiecte comune pe care le consideraţi relevante?

Gorgenyi Erno: Oraşele Gyula şi Arad sunt legate de relaţii de înfrăţire cu vechi rădăcini, care funcţionează bine şi acum şi cred că vor funcţiona bine şi pe viitor. Dacă îmi este permis să formulez astfel, noi suntem condamnaţi la colaborare şi prietenie! Suntem apropiaţi din punct de vedere geografic, dar avem şi puncte comune economice. Să ne gândim doar la turism, dar există puncte comune şi în domeniul comerţului. Tocmai de aceea, odată cu prăbuşirea dictaturii, în ambele state a început să se dezvolte o relaţie vie, reciprocă între cele două localităţi. Suntem oraşe înfrăţite cu o colaborare foarte intensă şi cu proiecte comune care se derulează şi în prezent.

A.A.: Despre aceste proiecte comune vă invit să discutăm, domnule primar! În ce constă aceste proiecte comune, în ce direcţie se derulează?

G.E.: Posibilitatea acestor proiecte comune a fost creată de Uniunea Europeană. Uniunea, într-un mod foarte corect, susţine construirea relaţilor transfrontaliere, colaborarea dintre localităţi, regiuni care se află de o parte şi de alta a graniţei, dar sunt legate cu milioane de fire afective. Să nu uităm că, deşi trăim în două state diferite, sunt mult mai multe acele legături care ne unesc decât situaţiile care ne despart. Proiectele europene susţin strângerea acestor legături, rezolvarea acelor probleme comune pe care le avem. De exemplu, am câştigat un proiect transfrontalier al Uniunii Europene pentru proiectarea pistelor de biciclete. În cadrul acestui proiect, oraşul Gyula a primit mai mult de 20 de milioane de forinţi pentru proiectarea reabilitării, lărgirii pistelor de biciclete existente în Gyula, dar şi a amenajării altora noi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Arad, oraşul care este lider de proiect – proiectara pistelor de biciclete. Este vorba strict de proiectare. Această problemă a traficului este comună în cele două oraşe: sunt tot mai multe autoturisme, dar şoselele sunt la fel de înguste ca la începutul secolului XX, atunci când ele au fost proiectate. Din nefericire, aceste şosele nu mai pot fi lărgite, fiind între case, de aceea trebuie să facem tot posibilul să găsim mijloace alternative de transport, în cazul nostru mersul pe bicicletă. Îi stimulăm pe cetăţenii noştri ca atunci când pot să lase maşinile la o parte şi să meargă cu bicilceta. A fost o cauză comună pentru noi, ne-am unit forţele, am pornit la drum şi am câştigat, acum inginerii pregătesc demersurile necesare proiectării. Am mai avut şi un alt proiect comun, care din nefericire nu a câştigat. Am vrut să dezvoltăm spaţiile verzi, dar nu am primit finanţare, pentru că domeniul nu era acoperit prin proiectele transfrontaliere HU-RO. În schimb acum este actuală o conferinţă ale cărei cheltuieli sunt suportate de Uniunea Europeană, printr-un proiect câştigat de oraşul Gyula, chiar dacă acea conferinţă se va raliza la Arad, oraşul cel mai drag nouă în cadrul acestei euroregiuni. Proiectul vizează o relaţie de parteneriat pentru gestionarea situaţiei vârstnicilor. În conferinţele pe care le organizăm căutăm răspuns la întrebările: ce pot face comunităţile, organizaţiile non-guvernamentele, statul, pentru ameliorarea situaţiei vârstnicilor. De multe ori nu poţi face bine doar cu bani, e vorba şi de o atitudine umanitară, despre ceea ce putem face să ne fie mai bine la toţi. Aceste bune practici le putem însuşi unii de la ceilalţi, le putem dezvolta în cât mai multe oraşe înfrăţite, în cât mai multe ţări, în beneficiul vârstnicilor.

A.A.: Există, aşa cum ştim, o colaborare şi între spitalele din Gyula şi Arad.

G.E.: Este adevărat, dar nu sunt foarte în clar cu natura acestei colaborări, pentru că la noi spitalul nu aparţine Consiliului Local. El este al administraţiei judeţene, iar noi doar ne bucurăm de avantajul conferit de faptul că avem un spital judeţean extrem de bine dotat în oraş. Un spital judeţean despre care trebuie să vă spun că este în pragul unei dezvoltări teribile, printr-o investiţie de 5,5 miliarde de forinţi, în cadrul căreia se va construi un nou bloc operator, cu dotări şi mai moderne. Spitalul de copii va fi şi el inclus în Spitalul Judeţean Pandy Kalman. Acum el funcţionează într-un alt colţ al judeţului, într-un imobil îndepărtat de actualul spital

A.A.: Este o informaţie importantă pentru telespectatorii noştri, fiindcă turismul medical dinspre România, din judeţele Arad, Bihor, face oraşul Gyula şi mai atractiv.

G.E.: E adevărat că mulţi cetăţeni români vin la tratament la Gyula, dar noi suntem recunoscuţi în Partium, în Ardeal, pentru alt gen de atracţii turistice. Aici aş aminti în primul rând Băile Cetăţii, care sunt printre cele mai bune la nivel naţional, în Ungaria. O pot spune cu mândrie că suntem în plutonul fruntaş, pe un trend ascendent. În anul 2010 am fost pe locul zece (pe prima poziţie este Budapesta), deci suntem într-un club select. În anul 2011 am urcat pe poziţia a noua, iar în anul 2012 probabil că vom continua să urcăm. Chiar dacă nu avem încă datele oficiale, în mod evident faptul că numărul înnoptărilor a crescut cu câteva zeci de mii, va atârna greu în balanţă. În regiunea aceasta a Ungariei, în care suntem alături de Szeged şi Kecskemet, conducem detaşat, fiindcă la noi vin cei mai mulţi turişti. Din regiunea noastră nicio altă localitate nu se mai regăseşte între primele zece la nivel naţional! Bunul nostru renume este, din fericire, cunoscut pe scară largă şi în România. Cel mai important obiectiv este ştrandul Băile Cetăţii, şi pot spune cu regret că deocamdată la cazări nu stăm chiar atât de bine cum ne-am dori şi cum ar putea decurge din poziţia noastră de pe graniţă. Lucrăm la asta, ca oaspeţii să nu vină doar în timpul zilei la Gyula şi să revină acasă seara, ci să şi înnopteze aici. Oraşul Gyula nu înseamnă doar Băile Cetăţii, sunt numeroase alte obiective care pot colora programul turiştilor.

54 comentarii »

  1. Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu »