Timişoara vrea să ardă gunoaie pentru a încălzi caloriferele

cristi.ciulei 07 Martie 2013, 11:24:25 32 comentarii
Timişoara vrea să ardă gunoaie pentru a încălzi caloriferele

Timişoara vrea să ardă gunoaie pentru a încălzi caloriferele

Administraţia din Timişoara vrea să reducă facturile la întreţinere cu cel puţin 25% în următorii doi ani. Iar pentru a pune în practică o astfel de dorinţă, edilii timişoreni sunt hotărâţi să apeleze la orice fel de soluţii, dar care să nu fie poluante. În aceste condiţii, chiar din acest an, timişorenii s-ar putea încălzi cu gunoiul menajer produs chiar de ei.

Încă de acum şase luni, edilii Timi­şoarei anunţau că au în plan scăderea facturilor la întreţinere cu 25% pentru toţi timişorenii. Acest lucru nu este simplu deloc mai ales că Timişoara are una dintre cele mai extinse reţele de încăzire centralizată din România. Aşa că autorităţile vor să recurgă la una dintre cele mai neaşteptate soluţii. Vice­pri­marul Timişoarei Dan Diaconu susţine că un astfel de proiect ar fi unic în România, mai ales că vor fi economisite sume importante de la buget. „Noi ne-am luat un angajament şi am spus că facturile la căldură vor scădea cu 25%. Aici e un complex de măsuri ce trebuie realizate. Pe de o parte izolarea şi eficientizarea energetică a blocurilor iar pe de altă parte este vorba de forma în care produce căldura în sistem centralizat în Timişoara. Aici avem un proiect de 70 de milioane de euro, pe fondul de mediu, atât pentru scăderea emisiilor poluante la COLTERM (n.r. societatea care pro­duce energia termică) dar şi pentru retehnologizarea COLTERM din punct de vedere al producerii căldurii” susţine viceprimarul Timişoare Dan Diaconu.

Pentru a duce la bun sfârşit un astfel de plan, Primăria Municipiului Timi­şoara va recurge la unul dintre planurile mai vechi, vehiculate în România şi în alte oraşe, dar care nu au ajuns niciodată la finalitate. Mai exact, vor şi implmeneteze o centrală care poate arde gunoiul menajer şi care din energia rezultată ar putea încălzi caloriferele timişorenilor. „Avem două proicte alternative care urmează ca în scurt timp să pornească. Este vorba de centrala termo – electrică ce se bazează pe incinerarea gunoaielor. Pentru că avem parametri tehnici, urmează să asigure apa caldă pe parcursul verii în locul COLTERM- ului. Iar acest lucru se va realiza exclusiv prin incinerare de gunoaie” mai spune Diaconu.

Viceprimarul Timişoare este convins că o astfel de măsură va fi copiată imediat şi de alte oraşe din ţara noastră. Arderea gunoaielor nu doar că va asigura un oraş mai curat dar va duce şi la scăderea costurilor şi pe alte paliere, costuri plătite în acest moment de administraţie de la buget. „Arderea gunoiului menajer înseamnă pe de o parte un număr scăzut de tone de gunoi pe care Timişoara trebuie să le depoziteze în altă parte contra cost şi înseamnă pe de altă parte un combustibil bun din punct de vedere energetic. Acest lucru va duce automat la scăderea cu un procent important al facturilor de apă caldă şi căldură” mai explică viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.

Pentru a pune în aplicare un astfel de plan, autorităţile locale din Timi­şoara au nevoie de o colectare mai bună a deşeurilor. În plus, va trebui creat un sistem care să asigure şi alte materiale ce pot fi folosite pentru ardere. Edilii iau în calcul şi crearea unui sistem, în jurul COLTERM, format dintr-o centrală termoelectrică cu cogenerare, unde să fie arse paie sau alte deşeuri care până acum nu erau folosite deloc în ţara noastră. În calculul scăderii facturilor de întreţinere intră şi RETIM, societate ce colectează gunoiul menajer din oraş. Primăria vrea ca împreună cu această societate să realizeze o staţie de compost care să producă un cărbune bio, produs din gunoiul menajer adunat din oraş dar şi alte materiale cum ar fi paiele sau crengile de la copaci.

Autorităţile timişorene susţin că în anul 2016, Timişoara va fi singurul oraş din ţară care va folosi în proporţie de 100% deşeurile produse de locuitorii de pe Bega.


32 comentarii »

  1. Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu »